Elokuvajuhlia ulkomailla

Berliinin elokuvajuhlat (Internationale Filmfestspiele Berlin / Berlinale)

Berliinin elokuvajuhlien tarina alkoi Länsi-Berliinissä vuonna 1951 ja vuodesta 1978 lähtien tapahtuma on järjestetty vuosittain. Festivaalin aikana esitetään noin 400 elokuvaa. Berliinin elokuvajuhlia pidetään maailman suurimpana filmifestivaalina 300 000 myydyn lipun ja 500 000 kävijän ansiosta. Festivaalin yhteydessä vuoden paras elokuva palkitaan Kultaisella palmulla. Berliinin elokuvajuhlia vietetään helmi-maaliskuussa.

berliinin-elokuvajuhlat

Cannesin elokuvajuhlat (Le Festival International du Film de Cannes / Le Festival de Cannes)

Ensimmäiset Cannesin elokuvajuhlat järjestettiin vuonna 1946. Tämä festivaali ei ole laajalle yleisölle avoin tapahtuma, joten se on poikkeuksellisen suosittu monen julkisuudenhenkilön keskuudessa. Useat elokuvat saavat ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla, joka on nimenomaan elokuva-alan ammattilaisille suunnattu festivaali. Cannesin elokuvajuhlien kuluessa paras tai parhaat elokuvat palkitaan Kultainen palmu -palkinnolla. Pystin voi todellakin napata samana vuonna useampi kuin yksi elokuva. Cannesin elokuvajuhlat järjestetään toukokuussa.

cannesin-elokuva-festivaalit

Venetsian elokuvajuhlat (Mostra Internazionale d´Arte Cinematografica)

Venetsian elokuvajuhlat on maailman vanhin elokuvafestivaali, joka on osa joka toinen vuosi järjestettävää Venetsian biennaali -nykytaidenäyttelyä. Venetsian elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1932. Festivaalin yhteydessä jaetaan myös palkintoja useassa eri kategoriassa. Parhaaksi elokuvaksi rankattu filmi nappaa itselleen Kultainen leijona -pokaalin. Venetsian elokuvajuhlat järjestetään elo-syyskuussa.

venetsian-elokuvafestivaalit

San Sebastiánin elokuvajuhlat (San Sebastián International Film Festival)

San Sebastiánin elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1953. Tämä syyskuinen filmifestivaali kokoaa espanjalaiseen Donostia-San Sebastiánin kaupunkiin vuosittain suuren joukon maailmanluokan elokuvakuuluisuuksia. Vuosien saatossa tapahtumassa on nähty muun muassa Alfred Hitchcock, Gregory Peck, Audrey Hepburn, Robert De Niro, Meryl Streep, Brad Pitt, Michael Douglas sekä Naomi Watts.

san-sebastianin-elokuvajuhlat

Toronton elokuvajuhlat (Toronto International Film Festival)

Toronton elokuvajuhlat kuuluu Berliinin elokuvajuhlien ohella maailman suurimpien filmifestivaalien joukkoon noin 400 000 kävijällään. Toronton elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1976, jolloin tapahtumassa esitettiin maailmalla järjestettävien elokuvajuhlien parhaimmistoa. Tämän kymmenpäiväisen tapahtuman aikana esitetään 300-400 elokuvaa. Huolimatta siitä, että tapahtuma on viime luisunut esittämään totuttua enemmän valtavirtaelokuvia, on se kaikesta huolimatta pysynyt uskollisena juurilleen ja keskittyy pääosin indie-elokuviin.

toronto-elokuvajuhlat

Pulan elokuvajuhlat (Pulski filmski festival)

Pulan elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1954. Tämän kroatialaisen festivaalin aikana järjestetään myös kilpailu, jonka puitteissa palkitaan paikallisia elokuvantekijöitä.

pula

BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente)

Buenos Airesin kansainvälinen indie-elokuvafestivaali BAFICI järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Festivaalin suosio on kasvanut huomattavasti vuosien saatossa ja esimerkiksi vuonna 2012 BAFICI home keräsi noin 350 000 katsojaa. Festivaalin aikaan esitetään noin 400 elokuvaa.

BAFICI-festivaalin aikana järjestetään myös niin argentiinalaisen kuin kansainvälisenkin sarjan sisältävä kilpailu, jonka puitteissa palkitaan useita elokuvia. Palkintoja on tarjolla muun muassa parhaasta elokuvasta, käsikirjoituksesta, ohjauksesta, sekä näyttelijätyöstä. BAFICI järjestetään huhtikuussa.

BAFICI

Sundance-elokuvafestivaali (Sundance Film Festival)

Vuonna 1978 perustettu Sundance-elokuvafestivaali järjestetään joka vuosi Utahissa. Kyseessä on Pohjois-Amerikan suurin indie-elokuvafestivaali, jonka kuluessa esitetään myös kansainvälisiä elokuvia. Festivaalin aikana nähdään noin 200 elokuvaa ja sen yhteydessä järjestetään myös draama- ja dokumenttielokuvien kilpailusarjat niin amerikkalaisille kuin kansainvälisillekin elokuville. Lisäksi festivaaleilla kilpaillaan myös täyspitkien- ja lyhytelokuvien sarjoissa.

sundance-elokuvafestari

Mar del Platan kansainväliset elokuvajuhlat (Mar del Plata International Film Festival)

Argentiinan rannikkokaupungissa Mar del Platassa marraskuussa järjestettävä Mar del Platan kansainvälinen elokuvafestivaali on paitsi Latinalaisen Amerikan vanhin, myös kulttuurialueen ainoa elokuvajuhla, jonka nimi komeilee arvostetulla FIAPF-listalle.

Tämä vuonna 1954 perustettu, tosin välillä muun muassa diktatuurin vuoksi useiksikin vuosiksi peruttu festivaali palkitsee vuosittain niin Latinalaisen Amerikan kuin kansainvälisenkin sarjan merkeissä useita elokuvantekijöitä muun muassa parhaasta elokuvasta, parhaasta käsikirjoituksesta, parhaasta ohjauksesta sekä parhaasta näyttelijäntyöstä.

mar-del-plata-elokuva-festari